Koska Helsingin Sanomat kirjoittaa asiallisen ja tieteeseen pohjautuvan jutun tietoisuudesta sekä mielen & ajatusten voimasta?

Koska Helsingin Sanomat (tai joku muu media) kirjoittaa asiallisen ja tieteeseen pohjautuvan jutun tietoisuudesta sekä mielen & ajatusten voimasta?

 

Helsingin Sanomat julkaisi 4.2.2021 nettisivuIllaan laajan lehtijutun Maria Nordinista ja hänen Eroon oireista -kirjasta ja kurssista.

Outoa on, että jutussa ei perehdytäkään itse tärkeään tietoisuustaitomenetelmään vaan ruoditaan sitä, onko mustamaalaamisen kohteeksi joutuvalla oikeus puolustaa itseään ja jos on, niin millä tavalla. Juttu on toimittajan ja kahden haastateltavan kiukun ja pettymyksen purkaus. Vastakkainasettelu on valmis. Teksti sisältää myös vääristelyä ja virheitä. (Lue kohta 2).

Tunnen teeman erittäin hyvin (toisin kuin toimittaja) jo yli 30 vuoden ajalta. Jos tietoisuustaitomenetelmien opiskelu saataisiin kouluun oppiaineeksi, jäisi paljon kärsimystä kokematta.

 

Tässä sivullani on:
  1. Asiaan liittyvä oma kirjoitukseni (jonka lähetin Helsingin Sanomien toimitukseen, myös päätoimittajille).
  2. Maria Nordinin blogikirjoitus eli vastaus HS:lle ja virheiden korjauksia.
  3. Helsingin Sanomien juttu Asianajajani on yhteydessä, jonka kirjoitti toimittaja Eveliina Mäntylä. Se julkaistiin netissä 4.2.2021

MISTÄ OIKEASTI ON KYSYMYS?

 

OSA  kirjoituksestani  hs-toimitukseen:

Kirjoitan, koska isolla osalla suomalaisista ei näytä olevan ymmärrystä siitä, miten voimme ajatuksilla, mielellä, omalla sisäisellä voimalla, vaikuttaa elämäämme paljon enemmän kuin koskaan uskoisimmekaan. Laajemmin katsottuna tietoisuus-käsitteen ymmärtämiselle on suuri tarve etenkin nyt, kun ihmiskunta kipuilee edetessään evoluution tiellä. On aika muuttaa vanha maailmankuva, jossa peruselementti on materialismi, uusimpaan tieteen näkemykseen, jossa peruselementti on henkisyys. Kun ymmärrämme, että olemme kaikki yhtä, osaamme ratkaista isotkin ongelmat maapallolla.

HS julkaisi 4.2-21 jutun: Asianajajani on yhteydessä. Toimittaja Eveliina Mäntylä ei kerro Maria Nordinin kurssin ja uuden kirjan (Eroon oireista) tärkeästä viestistä ihmisille vaan ottaa yllättäen jutun pointiksi sen, millä tavalla Nordin suhtautuu häneen kohdistuvaan kritiikkiin. Vastakkainasettelu on valmis ja hyvään pohdintaan perustuva keskustelu poissa. Olisin mieluummin suonut lukijoiden saavan tietoa tärkeistä tietoisuustaitomenetelmistä, joita olen elämässäni harjoittanut menestyksellisesti yli 30 vuoden ajan.

Usein uusi ja pelottava asia ärsyttää ihmisiä tai jopa synnyttää vihaa, kiukkua, epätoivoa. Osalle meistä ihmisistä tietoisuustaidot, kuten mielen ja ajatuksen valtava voima, ovat tuttuja, jokapäiväisiä asioita. Osalle ihmisistä taas nämä asiat ovat niin outoja, että sitä (omaa sisäistä voimaa) vastaan on käytävä taistelua somessa ja mediassa, toisinaan raivokkaastikin keinoja kaihtamatta. ”Ei voi pitää paikkansa, että voisimme oikeasti vaikuttaa ajatuksilla elämäämme!”

En tunne Maria Nordinia henkilönä, mutta tunnen hänen viestinsä hyvin. Luin myös kirjan huolellisesti kahteen kertaan. Kirja on täynnä syvää viisautta. Kerron nyt mitä Nordin haluaa kurssillaan ja kirjallaan meille viestittää, koska toimittaja Mäntylä unohti sen lukijoille kertoa.

Kyse on tärkeistä, elämää mullistavista asioista, joita tiedekin on hyvin pitkälle pystynyt todistamaan. Maailmalla on paljon alan asiantuntijoita, jotka kirjoittavat aiheesta kirjoja ja pitävät luentoja. Kanadalainen DNRS (Dynamic Neural Retraining System) -ohjelma perustuu samaan tietoon kuin Nordinin opit.  https://retrainingthebrain.com/

——

Eroon oireista kurssi ja kirja kertovat tietoisuustaitomenetelmistä, joissa käytetään oireita ja sairauksia ikään kuin tienviittoina kohti oman voiman löytämistä. Menetelmä EI OLE lääketieteellinen hoito, eikä se tietenkään sulje pois mitään lääketieteellistä hoitoa. Oman mielen voiman käyttäminen EI OLE siis täydentävä- tai vaihtoehtohoito.

Maria ei ole keksinyt mielen voimaa (kuten ei väitäkään) vaan harjoitusmenetelmän. Kirja Eroon oireista on mielestäni paras kaikista lukemistani vastaavista kirjoista maailmassa. Se on selkeä, ymmärrettävä, mielenkiintoinen ja erittäin herättävä, paikoin ravisuttava.

Lukija tai kurssilainen saa oivalluksia ja vinkkejä siitä, miten muutetaan omaa maailmankatsomusta ja annetaan huomiota sille sisäsyntyiselle voimalle, mikä meissä jokaisessa on. Se tapahtuu ajatusten, asenteiden, käytösmallien ja oman identiteetin muuttamisella. Sen voiman avulla voimme luoda omaa elämäämme toivottuun suuntaan.

Poistetaan pinttyneet, vanhat, toimimattomat ja haasteita (ongelmia) aiheuttavat käytösmallit. Vaihdetaan ne uusiin, omaa terveyttä ja hyvinvointia tukeviin käytösmalleihin haitallisia hermoverkkoja hävittämällä ja hyödyllisempiä luomalla.

Näiden taitojen kehittäminen ei ainoastaan lisää omaa terveyttä mutta myös muuttaa monin eri tavoin omaa elämää paremmaksi. Nordin kirjoittaa kirjassaan: Kun kerroin juurta jaksain isälleni (että sinä et ole sama kuin ajatuksesi…), hän sai valtavan ahaa-elämyksen ja huudahti: ”Olen 64 vuotta luullut, että ’minä’ olen ajatukseni! Miksei kukaan kertonut minulle tätä aikaisemmin? Kuinka paljon kärsimystä olisikaan jäänyt kärsimättä, jos tämä olisi opetettu minulle koulussa.”

——-

Toimittaja Mäntylä olisi voinut haastatella aiheiseen perehtyneitä asiantuntijoita, mutta tämän lehtijutun tarkoitus ei ollut harjoittaa (tutkivaa) journalismia, vaan hakea vastakkainasettelua, mikä näyttää olevan tässä ajassa ”muotia” – valitettavasti.

Yksi suomalaisista lääkäreistä, joka tuntee mieli- ja kehoyhteyttä, on HYKSin ylilääkäri Risto Vataja. Toinen on Työterveyslaitoksen ylilääkäri Markku SainioLääkäri Juhani Knuuti ei tunne aihepiiriä. Sainio on kommentoinut YLEn jutussa 25.2.2020, että pitää Eroon oireista -kurssia tutustumisen arvoisena. Me ajatellaan niin, ettei siitä ole mitään haittaa, ja meidän on vähän pakkokin kertoa (toiminnallisten häiriöiden poliklinikalla). Se olisi jopa vähän epäeettistä, jos me ei kerrottaisi, että ihmisiä on tällä tavoin täysin parantunut, jopa paremmin kuin meidän omilla toimilla.

——-

Maria parantui omista lukemattomista yliherkkyyksistään ja muista oireista harjoittelemalla menetelmää seitsemän kuukauden ajan noin tunnin päivässä, toisinaan pari tuntia kerrallaan.

Se, ettei ymmärrä Nordinin kurssin ja kirjan sisältöä tai ei ehdi harjoitella tarpeeksi ja sopivalla tavalla omaan tilanteeseensa nähden, ei anna oikeutta julkisesti mustamaalata aihetta tai henkilöä. Omasta epäonnistumisesta johtuva kiukku ja pettymys on ymmärrettävää, mutta oikeuttaako se julkiseen lynkkaukseen, kun itse epäonnistuu?

Nordin ei ole luvannut kenellekään parantumista tai mitään muutakaan. Hän antaa työkalut ja kannustaa. Jokainen on vastuussa omista ajatuksistaan ja teoistaan. Toinen ihminen voi vain antaa neuvoja ja tienviittoja. Jokainen tekee työn itse, jos haluaa.

P.S.

Kirja ilmestyi marraskuussa 2020 ja painos loppui noin kuukaudessa. Helmikuun 2021 alussa kirjaa on myyty kustantajan mukaan noin 6000 kappaletta ja painos on taas loppumassa. Joulukuussa kirja oli noin kolmen viikon ajan Adlibriksen myydyin kirja. Tietokirjojen joukossa Eroon oireista -kirjalla oli eniten uusia varauksia Helmet-kirjastoissa 28.1-4.2.2021 (noin 800 kpl).

 

Tea Karvinen

Toimittaja, valokuvaaja, tietokirjailija

Rovaniemi

—————————–

Kirjoitin tammikuussa (2021) kirjablogiini laajan Eroon oireista -kirjan esittelyn. Kirjaan teemoihin voi tutustua: http://www.teakarvinen.com/kirjoja-joita-ajattelen-oisin/

—————————————————————————————————————–

 .
Maria Nordinin vastaus Helsingin Sanomille blogissaan:

Julkinen oikaisupyyntö ja ajatuksia HS artikkelista

Kiitos valtavasti Helsingin Sanomille menetelmäni nostamisesta suomalaisten tietoisuuteen. Kirjani oli yksi joulun myydyimmistä tietokirjoista, joten kyllä valtamedian tulee se jollain tapaa käsitellä. HS päätti ottaa aivan ainutlaatuisen näkökulman. YLE puolestaan kuittasi kirjan käsitellyksi kutsumalla minut puhumaan YLE Arenassa olevaan podcastiin.

HS artikkeli ei yllättäen käsittele minua, Eroon oirista -kirjaa tai suosittua verkkokurssiani, vaan sitä, miten suhtaudun minua koskeviin harhaanjohtaviin väitteisiin. Jutussa saadaan aikaiseksi mielikuva, etten kestäisi kritiikkiä, ja että usutan asianajan jokaisen minua tai menetelmääni kritisoineen perään.

Kritiikkiin vastaamisen ja väärinymmärrysten oikaisun ero

Oma kokemukseni on toisenlainen. Saan valtavasti ”kuraa niskaani”. Yleensä sellaisilta ihmisiltä, jotka eivät ole tutustuneet menetelmäni. Se on minusta aivan ymmärrettävää. Otan haukut ja negatiiviset palautteet kiitollisuudella vastaan. Minulla ei ole tarvetta muuttaa toisen kokemusta.

Mistä sitten on kyse asianajaja-keississä?

Jos lehti, bloggaaja tai kustannusyhtiö, väittää minun sanoneen asioita, joita en ole sanonut, koen että minulla on velvollisuus oikaista asia. On normaali käytäntö, että jos toimija ei reagoi ystävälliseen pyyntöön, käännytään lakiasiantuntijan puoleen. Olen joutunut näin tekemään muutamia kertoja.

Yleisimmin joudun täsmentämään seuraavia faktoja:

  • Free to Heal ® -menetelmä ei ole hoito, ei lääketietellinen hoito, eikä se sulje pois mitään lääketieteellistä hoitoa
  • Free to Heal ® -menetelmä ei ota kantaa mihinkään lääketieteelliseen hoitoon
  • Free to Heal ® -menetelmä on tietoisuustaitomenetelmä, jossa käytetään oireita työkaluina
  • Free to Heal ® -kurssin käyminen tai kirjan lukeminen ei ole lupaus paranemisesta, vaikka useat menetelmää harjoittaneet ovatkin kertoneet parantuneensa
  • Minä olen koulutukseltani arkkitehti, enkä esiinny terveydenhuollon asiantuntijana
  • Minä en esitä terveysväitteitä, vaikka puhunkin oireisiin ja sairauksiin liittyvistä ajatuksista ja tunteista

Julkinen oikaisupyyntöni Helsingin Sanomille

Helsingin Sanomien juttu on erinomainen esimerkki uudenlaisesta ”journalismista”, jossa annetaan lukijalle valmiiksi kasattu asetelma.

HS: ”Julkisuudessa hyvinvointivalmentaja Maria Nordin hymyilee ja puhuu lempeällä äänellä oman sisäisen voiman löytämisestä. Sitten on toinen puoli: hän yrittää vaientaa menetelmiinsä kohdistuvat kriittiset äänet.”

KOMMENTTINI: En ole vaimentanut kriittiisiä ääniä, vain oikaissut jos on jaettu harhaanjohtavia väitteitä tai väitetty minun sanoneen jotain, mitä en ole sanonut. Jutun lopussa minulle toki annetaan mahdollisuus kiistää nämä väitteet. Jutussahan ei missään vaiheessa selvitetä mikä on kriitikin ja harhaanjohtavien väitteiden ero.

Minä en ole vaimentanut kritiikkiä, vain oikaissut jos joku on väittänyt Free to Heal ® -menetelmän olevan hoito, minun väittävän Free to Heal ® -menetelmän olevan parannuskeino, tai minun lupaavan parantumista, vaikka näin en ole tehnyt. Tämän toin selkeästi ilmi myös haastattelijalle. Tämä on myös helposti todennettavissa teksteistäni sekä kurssimateriaaleista. Netissä kiertää paljon tekaistuja kuvia ja lausahduksia, joita minun väitetään sanoneen. Nämä eivät ole luotettavia lähteitä!

HS: ”Eroon oireista -verkkokurssin sivuilla kerrotaan, että ”Free to heal -menetelmä perustuu aivojen plastisuuden hyödyntämiseen, tiedostetun sekä tiedostamattoman stressin purkamiseen sekä mikrobiomin muokkaamiseen”.

KORJAUS: Tässä tulisi käyttää tavaramerkkiä Free to Heal ®.

HS: ”Silti hän esittää kymmenille tuhansille seuraajilleen kärkkäitä, yleisestä terveyskäsityksestä poikkeavia väitteitä ja pyörittää verkkokurssia, jonka lupaukset ovat mielettömiä.”

KOMMENTTINI: Puhun terveyteen, sairauksiin, oireisiin liittyvistä ajatuksista ja tunteista. Ne eivät poikkea yleisestä terveyskäsityksestä – se mistä puhun ei välttämättä edes sisälly ”yleiseen terveyskäsitykseen” tai ainakaan lääketieten piiriin. Verkkokurssiini liittyvään viestintään ei ole sisältynyt mitään lupauksia.

Mediassa ja somessa sanomistani ja ajatuksistani on sen sijaan tehty väitteitä, joiden on väitetty olevan minun sanomia ja/tai menetelmääni liittyviä lupauksia. Nämä ovat niitä asioita, joita olen pyrkinyt oikaisemaan, jottei virheellisiä väitteitä jaettaisi.

HS: Nordin väittää, että kasvomaskien käyttö haittaa elimistön vastustuskykyä keuhkojen mikrobiomia häiritsemällä, Knuutin mukaan sellaisesta ei ole mitään todisteita.”

KORJAUS: Esitin hypoteesin, josta on nyt väännetty väite. Avaan tapausta tarkemmin tässä.

HS: ”Sen sijaan Nordinin väitteillä siitä, että mistä tahansa oireesta tai sairaudesta voisi päästä eroon ”löytämällä oman voiman” eli muokkaamalla ajatuksiaan, tai että särkylääkkeet aiheuttavat esimerkiksi endometrioosia, ei ole tieteellistä pohjaa.”

KOMMENTTINI: En ole väittänyt, että mistä tahansa sairaudesta voisi päästä eroon löytämällä oman voiman. (Monista parantumattomista sairauksista on mahdollista parantua, vaikkei lääketiede tunnista parantavaa hoitoa.) Särkylääkkeiden käytön ja endometrioosin välisestä yhteydestä ei ole tieteellisiä tutkimuksia. Tämä ei silti sulje pois mahdollisuutta. Ennen kuin asiasta ei ole tieteellistä tutkimusta, ei mahdollisuutta voi sulkea pois. Asiaa tulisi siis tutkia sen sijaan että ajatus tyrmätään. Olen esittänyt että tämä on mahdollista, enkä ole väittänyt, että tämä olisi tutkittu.

HS: Tukes asetti marraskuussa 2019 Nordinin kurssille 100 000 euron uhkasakon, jos määrättyjä sisältöön ja markkinointiin liittyviä turvallisuusasioita ei muuteta.”

KORJAUS: Tässä on faktavirhe. Kurssin materiaaleihin tehtiin selvitysprosessin aikana tarvittavat täsmennykset, jonka jälkeen Tukes totesi kurssini täyttävän vaaditut turvallisuusmääräykset. Tukes antoi minulle tästä huolimatta kiellon tarjota vaarallista palvelua ja tätä päätöstä vahvistamaan Tukes asetti tästä ikuisuuteen jatkuvan uhkasakon. (Yleensä uhkasakoilla on jokin aikaraja. Tämä on toki absurdia! Silti asia tulisi esittää totuudenmukaisesti.)

HS: Silloin Nordin kiisti muun muassa Helsingin Sanomille, ettei ole esimerkiksi koskaan väittänyt, että kurssin avulla ihminen voisi parantua pähkinäallergiasta.”

KOMMENTTI: Tässä johdatellan taas lukijaa… Minä en ole missään vaiheessa väittänyt tai luvannut, että kurssi parantaisi pähkinäallergian. Lääketiedekin tunnistaa, että vakavakin allergia voi parantua spontaanisti. Näin on käynyt useille kurssia harjoittaville, jotka ovat myös kertoneet näistä kokemuksistaan julkisesti.

Tässä on hyvä esimerkki kielikurssi. Jos menet kielikurssille, ei se ole lupaus että opit kielen. Ei kurssi opeta sinulle uutta kieltä. Kurssilla voit saada mahdollisuuden oppia, aivan itse!

HS: TODELLISUUDESSA Nordin muutti kurssistaan muutakin kuin yhden somepostauksen.”

KOMMENTTI: Poistin somepostauksen, jossa kurssilainen kertoi parantuneensa allergiasta. Tein tämän lähinnä siksi, että näyttäisi että olisin ”tehnyt” muutoksia. Postaus itsessään ei ollut vaarallinen, se ei sisältänyt väitteitä tai lupauksia. En muuttanut kurssin sisältöä mitenkään. Korostin harjoitteluohjeita, jotka oli jo alunperin osa kurssia.

HS: Varoitusten lisäksi poistettiin enemmän kuin yksi somepostaus sekä verkkosivuilla ollut ”lääkkeitä käsittelevä kohta”.”

TARKENNUS: Tästä voi saada käsityksen, että kurssilla käsiteltäisiin lääkkeitä. Kyse oli lääkkeiden haittoja koskevasta kohdasta, joka oli kurssin esittelysivulla. ”Lääkkeillä on aina sivuvaikutuksia, niin ihmisille kuin luonnolle.” Tämä poistettiin jo ennen Tukesin varsinaista selvitystä. Tämä poistettiin, koska se tulkittiin lääkevastaisena, vaikka teksti on täysin totuudenmukainen. Kaikilla lääkkeillä on sivuvaikutuksia niin ihmiselle kuin luonnolle. Poistin tämän väärinymmärrysten välttämiseksi.

HS: ”Tämän jälkeen Helmet-kirjastot saivat Nordinin asianajajalta viestin, jossa käskettiin ottamaan lisäys pois. Näin toimittiin, mutta ei asianajajan yhteydenoton takia.”

TARKENNUSOlin ottanut jo yhteyttä itse Helmet-kirjastoon itse. Helmet-kirjasto totesi, että merkintä on aiheellinen ja paikallaan.

Tämän voi todeta tästä Twiitistä:

Helmet-kirjasto poisti merkinnän vasta asianajani yhteydenoton jälkeen, 21.12.2020.

HS: NORDIN on korostanut pesäeroa lääketieteeseen yhä enemmän sen jälkeen, kun Tukes asetti kurssille uhkasakon.”

KOMMENTTI: Miten voin ottaa ”pesäeroa asiaan”, johon en koskaan ole ollut yhteydessä. Free to Heal ® -menetelmä ei ole lääketieteellinen hoito eikä se sulje pois mitään lääketieteellistä hoitoa. Tämä samainen lause on ollut kurssin materiaaleissa heti ensimmäisenä alusta alkaen. Tukesin selvityksen aikana tein siihen otsikon tikkukirjaimilla ja värjäsin tekstin punaiseksi, ettei se jäisi keneltäkään huomaamatta. Kurssi on filosofinen tietoisuustaitomenetelmä, jossa käytetään oireita ja sairauksia, sekä niiden aiheuttamia ajatuksia ja tunteita tienviittoina.

HS: ”Kaikki parantumiskertomukset eivät sen sijaan ole tavallisia läsnäoloharjoituksia.”

KOMMENTTI: Tämä on niin outo ajatus, etten osaa kommentoida muuta kuin että epäammattimaista tekstiä. Tietenkään ihmisten paranemiskertomukset eivät ole läsnäoloharjoituksia.

HS: Seuraavana aamuna Harasek sai Nordinilta pitkän sähköpostin. Sävy oli muuttunut.”

KOMMENTTIVoit lukea koko sähköpostiviestikirjeenvaihtomme tästä Instagram-julkaisusta painamalla nuolta sivulle ja päättää itse, onko ”sävy muuttunut”.

HS: Nordinin Instagram-tililtä kriittiset tai kyseenalaistavat kommentit katoavat. Kielteisiä kokemuksia, tai edes nollatuloksia, ei tunnu näkyvän missään.”

KOMMENTTI: En ole poistanut negatiivisia kommentteja julkaisuistani. Julkaisuissani on kriittiisiä ja epäasiallisiakin kommentteja. Niitä voi käydä halutessaan lukemassa. Olen moderoinut keskusteluja vain jos on niihin on ilmestynyt systemaattista lynkkaamista ja epäasiallisia kommentteja. Asiallisen kritiikin ja esimerkiksi henkilöön menevän haukkumisen ero tuntuu olevan joillekin vielä epäselvä. Suoranaista kiusaamista, haukkumista ja toisten kommentoijien haukkumista tuskin kannattaa kenenkään jättää keskusteluihin.

HS: ”Hän sanoi, että kurssilla saan apua oireisiin ja että voisin parantua. Hän kertoi, että kuulemma moni onkin parantunut.”

KORJAUS: Krista Lahtinen lähestyi kysyen olisiko kurssista apua ja että voisinko antaa hänelle kurssin ilmaiseksi. Tässä syyskuussa 2019 lähettämäni vastaukseni hänelle:

(kuva näkyy blogisivulla). Jälleen kerran vastasin, että uskon että hän voi saada apua. En luvannut hänelle parantumista tai oireiden katoamista.

HS: (Lahtisen kirjoittaman) Blogikirjoituksen jälkeen Nordin alkoi lähetellä Lahtiselle viestejä ja käski ”oikaisemaan” tekstin.

”Nordinin mukaan hän ei ollut käskenyt pyytää halausta, vaan ”miettimään mikä saa hänet kertomaan haasteestaan”.

”Jos tässä on epäselvää niin asianajajani voi olla tosiaan yhteydessä”, Nordin kirjoitti.!

Lahtinen ei tehnyt muokkauksia blogikirjoitukseensa. Nordinille hän vastasi, että puhuu mieluummin asianajajan kuin Nordinin kanssa.”

Asianajajasta ei koskaan kuulunut.

KORJAUS: Lahtinen väitti alkuperäisessä blogikirjoituksessaan, että olin lähestynyt häntä rahatarjouksen kanssa. Pyysin häntä oikaisemaan väitteensä. Lahtinen korjasi pyytäämäni kohdat sovinnollisesti blogikirjoituksestaan. Lahtinen ei missään vaiheessa kirjeenvaihtoamme sanonut, että puhuisi mieluummin asianajani kanssa. Kun Lahtinen korjasi harhaanjohtavat väitteet, keskustelumme loppui sovinnollisesti ja yhteisymmärryksessä. (Kuva viestivaihdosta näkyy blogitekstissä).

HS: Tapauksissa otetaan huomioon myös asiayhteys. Kun on kyse ihmisten hyvinvoinnista tai terveydestä, on henkilöllä oikeus esittää kärkkäämpää kritiikkiä kuin joissain muissa asioissa.”

KOMMENTTI: Yhtä tärkeää olla tarkka siitä mitä minun väitetään sanoneen. En ole koskaan luvannut, että kurssi olisi lääketietellinen hoito tai että se olisi parannuskeino. Minulle esitetään usein kärkästä kritiikkiä. Se on täysin ok kunhan ei väitetä minun sanoneen asioita, joita en ole sanonut.

HS: Uhkailu voi johtaa sananvapauden kaventumiseen, jos teksti poistetaan ”varmuuden vuoksi”.”

KOMMENTTI: Tässä annetaan olettaa, että olisin uhkaillut. Olen vain pyytänyt oikaisemaan väittämät, joissa minun sanotaan sanoneen asioita, joita en ole sanonut.

HS: Helsingin Sanomat oli yhteydessä myös kahteen toimittajaan, joita Nordin on uhannut oikeustoimilla.”

KOMMENTTI: Kävimme tämän tapauksen läpi toimittajan kanssa. Tämä tapaus ei liity millään tavalla menetelmääni. Kyse on perheeseeni kohdistuneesta rikoksesta, jota en halua julkisesti avata enempää. Tämä tapahtui 3 vuotta sitten. Toimittaja kertoi että on selvillä tapauksessa, ja ettei tätä tuoda ilmi tässä artikkelissa, koska se ei liity mitenkään tähän artikkelin käsittelemään asiaan.

HS: Osa kertoi kritisoineensa Nordinin kurssia Instagramissa, mutta kommentit on joko poistettu tai ihminen estetty.”

KOMMENTTIEn ole poistanut asiallisia kommentteja, vaikka ne olisivat kriittisiä. Olen poistanut vain alatyyliset kommentit sekä joutunut sulkemaan keskustelun kokonaan joukkolykkauksen takia. Tämän voi käydä jokainen todentamassa Instagram-tililläni. Asiallista kritiikkiä saa esittää, mutta omissa kanavissani poistan räikeimmät uhkailevat tai solvaavat kommentit.

HS: ”Äkillinen oikeustoimilla uhkailu ei vaikuta rakkaudelta.”

KOMMENTTI: Toimittajan maalailua, joka ei perustu tosiasioihin. En ole uhkaillut oikeustoimilla.

Olisin voinut nostaa artikkelista paljon enemmänkin kommentoitavaksi. Artikkeli on todella mielenkiintoinen esimerkki tästä ajasta ja kahtiajakoisuudesta.

Toivon voimia ja rakkautta jokaiselle.

Kiitollisuudella,
Maria

P.S. En ole huvikseni tarkka sanoistani. En ole mikään pilkunviilaaja. Sanat luovat koko maailman. Sanojen huolimaton käyttö voi olla tuhoisaa. Tämän takia yksi menetelmäni tärkeimmistä periaatteista on kielenkäyttöön liittyvä kohta.

 

——————————————————————————————————————

Helsingin sanomien juttu netissä. julkaistu 4.2.2021.

Asianajajani on yhteydessä

Julkisuudessa hyvinvointivalmentaja Maria Nordin hymyilee ja puhuu lempeällä äänellä oman sisäisen voiman löytämisestä. Sitten on toinen puoli: hän yrittää vaientaa menetelmiinsä kohdistuvat kriittiset äänet.

Pari viikkoa sitten hyvinvointivalmentaja Maria Nordin julkaisi Instagramissa tyylilleen tavallisen päivityksen.

Nordin kertoi ”aikakautemme ongelman” olevan se, etteivät naiset enää opeta seuraavia sukupolvia ”kuuntelemaan kohdun viisautta”. Postauksessa hän mainosti kuukautismeditaatiotaan.

”Jos kipu, eli viesti vaimennetaan lääkkeillä, kohdun on ’huudettava kovempaa’ tullakseen kuulluksi. Kuukautiset tulevat runsaammiksi, kivuliaammiksi, kohdun limakalvo levittäytyy jopa kohdun ulkopuolelle, jotta se nähtäisiin, tunnustettaisiin eläväksi ja tuntevaksi”, päivityksessä kirjoitetaan.

Somevaikuttaja ja kirjoittaja Stella Harasek törmäsi Nordinin päivitykseen ja päätti, että nyt saa riittää. Endometrioosissa, joka on toiselta nimeltään kohdun limakalvon sirottumatauti, on kyse juuri siitä, että ”kohdun limakalvo levittäytyy kohdun ulkopuolelle”.

Väite siitä, että ”kivun vaientaminen” lääkkeillä aiheuttaisi endometrioosia, oli Harasekista niin loukkaava ja jopa vaarallinen, että hän teki Instagramin tarinoihin pitkän kirjoituksen siitä, mistä endometrioosissa on kyse ja kuinka vaarallista ”huuhaaseen” uskominen voi olla. Oman kirjoituksensa Harasek tarkastutti neljällä terveydenhuollon ammattilaisella.

Harasek ei maininnut päivityksessään Nordinia tai hänen Eroon oireista -verkkokurssiaan nimeltä. Somevaikuttajan viestiboksi räjähti. Harasek sai viestejä sadoilta ihmisiltä. Suurin osa kiitteli ilmiön esiin nostamisesta, jotkut syyttivät kiusaamisesta. Useat kertoivat kielteisistä kokemuksista Nordinin kurssista.

Yhteyttä otti myös Nordin. Hän ehdotti Harasekille, että he pitäisivät yhteisen Instagram-liven, jossa Harasek voisi kysyä häneltä kysymyksiä. ”Sen sijaan että luodaan vastakkainasettelua, olisi hienoa jos voisimme keskustella”, Nordin kirjoitti. Harasek kieltäytyi ehdotuksesta. Hän ei pitänyt Insta-liveä suurille seuraajamäärille hyvänä ideana, koska kumpikaan heistä ei ole terveydenhuollon ammattilainen.

Seuraavana aamuna Harasek sai Nordinilta pitkän sähköpostin. Sävy oli muuttunut. ”Jos et ole halukas poistamaan kunniaa loukkaavia ja harhaanjohtavia väitteitä kurssistani, sen markkinoinnista ja minusta, on asianajajani yhteydessä. Valoa, Maria”, Nordin kirjoitti sähköpostin loppuun. Nordin julkaisi sähköpostin myös omalla Instagram-tilillään.

Siitä lähtien, kun Nordin perusti Eroon oireista -tietoisuustaitomenetelmäkurssin ja alkoi puhua mikrobien vaikutuksesta terveyteen, on hänen toimintaansa puitu julkisuudessa. Aiemmin Nordin oli tullut tunnetuksi Iholla-tv-sarjasta ja kiistanalaisista blogikirjoituksistaan muun muassa kemikaalittomuudesta ja kotisynnytyksestä.

Eroon oireista -verkkokurssin sivuilla kerrotaan, että ”Free to heal -menetelmä perustuu aivojen plastisuuden hyödyntämiseen, tiedostetun sekä tiedostamattoman stressin purkamiseen sekä mikrobiomin muokkaamiseen”.
Nordin suosittelee kurssiaan mihin tahansa ikävään asiaan: yliherkkyyksistä kroonisiin sairauksiin, ihmissuhdeongelmista riippuvuuksiin. Tavoitteena on ”optimaalisen terveyden” saavuttaminen.
Eroon oireista -kurssia kohtaan on sadellut kritiikkiä niin lääketieteen ja terveydenhoitoalan ammattilaisilta kuin maallikoilta. Huoli on kohdistunut etenkin siihen, että Nordin ei ole terveysalan asiantuntija. Hän on koulutukseltaan arkkitehti.
Silti hän esittää kymmenille tuhansille seuraajilleen kärkkäitä, yleisestä terveyskäsityksestä poikkeavia väitteitä ja pyörittää verkkokurssia, jonka lupaukset ovat mielettömiä. Kurssin verkkosivuilla kerrotaan, että sen on käynyt yli 6 000 ihmistä ympäri maailman ja että 91,4 prosenttia on kertonut saaneensa kurssista ”merkittävästi apua oireisiinsa”. Prosenttiluvun lähteeksi on merkattu ”kurssilaisille suunnattu kysely”.
Sosiaalisessa mediassa Nordin jakaa kurssilaisten kertomuksia, joissa väitetään monien päässeen eroon muun muassa siitepölyallergiasta, ihottumasta, hiivatulehduksista ja mielenterveysongelmista. Tällä hetkellä kurssi maksaa 369 euroa, kun vielä vuosi sitten joulukuussa hinta oli 65 euroa.
Marraskuussa Nordinilta ilmestyi Viisas elämä -kustantamon julkaisema Eroon oireista – opi vapauttamaan parantava voimasi -kirja, joka pohjautuu samaiseen kurssiin. Kirjasta otettiin hiljattain toinen painos. Nordin kirjoitti joulukuussa blogiinsa tekstin, jossa hän esitti toiveen: ennen kuin kommentoi hänen tekemisiään, kannattaa tutustua itse hänen kirjaansa tai kurssiin.
Olen lukenut tätä juttua varten Nordinin Eroon oireista -kirjan ja katsonut videokurssin ensimmäisiä videoita. Karkeasti voi todeta, että osassa Nordinin väitteistä on tiedepohja, kun taas osa perustuu nykytietämyksen mukaan uskomuksiin. On esimerkiksi totta, että pitkittynyt stressi lisää riskiä sairastua erilaisiin sairauksiin ja että keho ja mieli toimivat yhteistyössä.
Sekin on todettu, että aivoja on mahdollista muokata vielä aikuisena. Siitä mihin pisteeseen asti ja millä tuloksilla, ei ole vielä tietoa.

Sen sijaan Nordinin väitteillä siitä, että mistä tahansa oireesta tai sairaudesta voisi päästä eroon ”löytämällä oman voiman” eli muokkaamalla ajatuksiaan, tai että särkylääkkeet aiheuttavat esimerkiksi endometrioosia, ei ole tieteellistä pohjaa.

Tässä jutussa ei kuitenkaan yritetä todistaa yksityiskohtaisesti, mikä Nordinin väitteissä on kyseenalaista. Tässä jutussa kerrotaan, miten Nordin suhtautuu häneen kohdistuvaan kritiikkiin.

Lääketieteen professori Juhani Knuutia pidetään julkisuudessa jonkinlaisena Nordinin arkkivihollisena. Viime aikoina Knuuti ja Nordin ovat vääntäneet sosiaalisessa mediassa kasvomaskeista. Nordin väittää, että kasvomaskien käyttö haittaa elimistön vastustuskykyä keuhkojen mikrobiomia häiritsemällä, Knuutin mukaan sellaisesta ei ole mitään todisteita.

Knuuti ei itse tittelistään Nordinin ”vihollisena” paljoa perusta. ”Mulla ei ole mitään häntä vastaan, vaan ainoastaan hänen väitteitään”, Knuuti kertoo puhelimessa. Knuuti ja Nordin ovat väitelleet satunnaisin väliajoin siitä asti, kun Knuuti tarkasti Eroon oireista -kurssin Tukesin pyynnöstä ja totesi, että sen turvallisuudessa on puutteita.

Tämän jälkeen Eroon oireista -kurssiin tehtiin muutamia pieniä muutoksia. Marraskuussa 2019 Tukes totesi kurssin täyttävän ”lainsäädännön minimivaatimukset päätöksentekohetkellä” ja asetti Eroon oireista -kurssille 100 000 euron uhkasakon varmistaakseen, ettei ”kurssi aiheuta jatkossakaan vaaraa asiakkaan turvallisuudelle”. Silloin Nordin kiisti muun muassa Helsingin Sanomille, ettei ole esimerkiksi koskaan väittänyt, että kurssin avulla ihminen voisi parantua pähkinäallergiasta.

Yle Perjantai -ohjelmassa joulukuussa Nordin väitti edelleen, että hänen kurssinsa oli alun perinkin turvallinen eikä hän muuttanut sen sisältöä. Nordinin mukaan hän poisti ainoastaan yhden kurssilaisen jakaman somepostauksen, jossa tämä kertoi parantuneensa allergiasta.

Samassa jaksossa Nordin kertoi tekevänsä Knuutista mielikuvaharjoituksia, joissa hän kuvittelee professorin yksinäiseksi 7-vuotiaaksi pojaksi. Nordin menee pojan luokse ja kysyy häntä leikkimään. Sitten Knuuti ja Nordin laskevat liukumäkeä ja leikkivät käpylehmillä.
Todellisuudessa Nordin muutti kurssistaan muutakin kuin yhden somepostauksen. Helsingin Sanomat sai Tukesilta nähtäväksi valvonta-asiakirjat Eroon oireista -kurssin käsittelystä. Asiakirjoissa esitellään kymmenen kohtaa, joihin muutoksia tehtiin. Muutokset olivat lähinnä kurssin eri kohtiin laitettuja varoitustekstejä ja huomautuksia, joissa esimerkiksi kehotettiin muistamaan turvallisuus ja kerrottiin, ettei kurssi korvaa tai sulje pois lääketieteellistä hoitoa.
Varoitusten lisäksi poistettiin enemmän kuin yksi somepostaus sekä verkkosivuilla ollut ”lääkkeitä käsittelevä kohta”. Asiakirjoista käy ilmi myös Nordinin asianajajan esittämä vaatimus.
Siinä todetaan, että jos Tukes ei katso turvallisuutta koskevia toimenpiteitä riittäviksi, ”vaatii palveluntarjoaja, että TUKES ryhtyy HL 5:29 §:n ja 5:30 §:n mukaisiin toimenpiteisiin Knuutin esteellisyyden tutkimiseksi ja esteettömän asiantuntijan määräämiseksi”.
Eli jos tehtyjä toimia ei hyväksytä, pitää etsiä uusi ”esteetön” asiantuntija.
Knuuti kertoo, että hän on kritisoinut Nordinin esittämiä väitteitä omassa Turun Sanomien blogissaan vasta sen jälkeen, kun hän oli tarkastanut kurssin turvallisuuden Tukesin pyynnöstä.
Nordin on käskenyt Knuutia poistamaan blogistaan määrättyjä asioita tai ”asianajaja on yhteydessä”. Samaan tyyliin kuin hän käski Harasekia ”oikaisemaan” Instagram-päivityksensä.
Yhden netistä löytyneen kuvakaappauksen Knuuti kertoo poistaneensa, koska sen aitoutta ei pystynyt todistamaan. Muuten hän ei ole tekstejään muuttanut.
Nordinilla on tällä hetkellä Instagramissa lähes 28 tuhatta seuraajaa. Päivitykset täyttyvät sadoista tykkäyksistä, kymmenistä sydän-emojeista ja ylistävistä kommenteista. Mikä hänessä oikein vetoaa niin moniin? Terveyssosiologian professorin Piia Jallinojan mukaan Nordin on sekä seuraajille että kriitikoille kiinnostava, koska hänen mediassa esillä olevassa hahmossaan on lukuisia jännitteitä: tiedettä, tarinoita, somemaailman estetiikkaa ja ”naiseuden voimaa”.
Jallinoja on seurannut Nordinin jakamia sosiaalisen median postauksia, lukenut Eroon oireista -kirjan ja seurannut Nordinin ja Knuutin välisiä väittelyitä sosiaalisessa mediassa. ”Hän on samaan aikaan hyvin lempeä, mukaan ottava ja rakastava.
Mutta toisaalta hän on hyvin aktiivinen kriitikoitaan vastaan.” Yksi esimerkki siitä on kirjasta noussut somekohu. Kun Eroon oireista -kirja saapui talvella kirjastoihin, kävi ilmi, että osa kirjastoista oli laittanut Nordinin kirjaan lisäyksen, jossa kerrottiin, että ”sisältö poikkeaa yleisesti hyväksytystä tiedekäsityksestä”.
Helmet-kirjastojen huomautus oli kaikkein yksityiskohtaisin: siinä kerrottiin, että Nordin on koulutukseltaan arkkitehti ja että hänen kurssinsa on ollut Tukesin uhkasakon alaisena.
Nordinin seuraajat pöyristyivät ja vaativat muutosta. Nordin itse tviittasi asiasta seuraavasti:
”Sekin päivä on nyt nähty, kun kirjasto holhoaa, jakamalla harhaanjohtavaa tietoa! Ps. Tiedän että minun on vaikea todistaa asiaa, sillä uutiset aiheesta toistavat myös virheellistä tietoa. Olen oppinut, että 1. mediaan ei aina kannata luottaa 2. viranomaiset ajavat agendaansa.”
Tämän jälkeen Helmet-kirjastot saivat Nordinin asianajajalta viestin, jossa käskettiin ottamaan lisäys pois. Näin toimittiin, mutta ei asianajajan yhteydenoton takia.
Helmet-verkkoon kuuluvan Helsingin alueen kirjastopalvelujen johtaja Katri Vänttinen kertoo, että lisäys oli Helmetin ”luettelointikäytännöstä poikkeava huomautus” eli virhe, jonka oli tehnyt yksittäinen työntekijä. ”Siinä otettiin kantaa teoksen kirjoittajan tietoihin. Se ei kuulu kirjastoluettelointiin”, hän sanoo.
Nordin on korostanut pesäeroa lääketieteeseen yhä enemmän sen jälkeen, kun Tukes asetti kurssille uhkasakon. Kirjansa ja kurssinsa Nordin aloittaa omalla tarinallaan, jossa hän itse parantui kaikista sairauksistaan, yliherkkyyksistään ja kummallisista oireistaan sen jälkeen, kun hän alkoi harjoittaa menetelmää ystävänsä kannustavasta esimerkistä.
Instagramissaan Nordin jakaa ihmisten kokemuksia, joissa kerrotaan mitä erilaisimmista oireista, säryistä ja jopa sairauksista, jotka ovat helpottaneet tai poistuneet menetelmän harjoittamisen jälkeen. Samaan aikaan Eroon oireista -kirjassa muistutetaan moneen kertaan, ettei menetelmä ole hoito tai vaihtoehto lääketieteelliselle hoidolle. Sekin todetaan, ettei kyse ole edes oireista ja niiden lievittämisestä, vaan ”uudenlaisesta suhtautumistavasta oireisiin tai elämään”. Nordin on korostanut hanakasti sitä, ettei hän ylipäätään ”paranna ketään”.
Kertomustutkija Juha Raipolan mukaan varoitus on toki tarpeellinen ja pakollinenkin, mutta se ei sulje pois niitä kertomuksia, joita Nordin etenkin sosiaalisessa mediassa esittää.
Syntyy ristiriita: toisaalta korostetaan, ettei menetelmä paranna tai hoida sairauksia, toisaalta kaikki materiaali, jota kurssista jaetaan, antaa ymmärtää, että oireista todellakin pääsee eroon ja elämä muuttuu paremmaksi. Kokemustarinat vetoavat vahvasti tunteisiin. ”Varoitus jää siinä vaiheessa hyödyttömäksi, kun kokemuskertomusten ryöppy ajaa siitä yli”, Raipola sanoo.

Iso osa Nordinin väitteistä on Piia Jallinojan mukaan mindfulnessin ja positiivisen psykologian ”peruskauraa”. Siksi hänen mukaansa onkin ”aika harmitonta”, jos perusterve ihminen kokeilee menetelmää vaikka selkäjumiin tai kuukautiskipuihin. Lisäksi mindfulnessin ja meditaation vaikutuksista erilaisiin oireisiin on kertynyt tutkimustuloksia, Jallinoja muistuttaa. Menetelmät ovat jo jonkinlaista valtavirtaa länsimaissa.

Kaikki parantumiskertomukset eivät sen sijaan ole tavallisia läsnäoloharjoituksia. Jallinojan mukaan Nordinin Instagramissa jaetut tarinat lähes ihmeparantumisista tai rahameditaation avulla saaduista yllättävistä rahasummista ikään kuin opettavat seuraajille, millaisia ovat oikeanlaiset ja hyväksyttävät tarinat onnistumisista. ”Siinä on valtava lupaus ja jopa ehdottomuus. Tässä on setti, joko hyväksyt sen tai et hyväksy. Jos tulee ongelmia, teet väärin. Et ole oikeanlainen tähän piiriin”, Jallinoja sanoo.

”Keskeinen puolustusargumentti on, että ne jotka kritisoivat, eivät ole kunnolla perehtyneet hänen kirjaansa ja kurssiinsa.” Nordinin Instagram-tililtä kriittiset tai kyseenalaistavat kommentit katoavat. Kielteisiä kokemuksia, tai edes nollatuloksia, ei tunnu näkyvän missään.

Krista Lahtinen, 23, osallistui Nordinin Eroon oireista -kurssille noin vuosi sitten. Lahtisella todettiin vuonna 2015 krooninen väsymysoireyhtymä eli ME/CFS ja posturaalinen ortostaattinen takyardia -oireyhtymä eli POTS. Krooninen väsymysoireyhtymä käsitetään nykyään omaksi sairaudekseen, mutta POTS luetaan toiminnallisiin häiriöihin kuuluvaksi oireyhtymäksi. Kummankaan syntymekanismista ei ole tietoa, eikä Käypä hoito -suosituksia ole Suomessa vielä olemassa.

Vaikka Lahtinen oli aluksi skeptinen kurssia kohtaan, hän päätti kokeilla. Perusterveydenhuollosta ei ole ollut hänelle apua. Lahtisen mukaan kurssi vei paljon voimia. Krooniseen väsymysoireyhtymään kuuluu, että pienikin rasitus saa uupumaan pahimmillaan sänkypotilaaksi. ”Piti harjoitella tunti joka päivä. Koputtaa rintaa ja sanoa ’ihana rakas Krista’. Ajatella positiivisemmin ja ajatella, että valo on ihana asia. Että vaikka valo sattuu hirveästi silmiin ja tekee migreenin, se on ihana asia”, Lahtinen kertoo puhelimessa.
Ennen kurssille osallistumista Lahtinen kertoo viestitelleensä Nordinin kanssa. ”Hän sanoi, että kurssilla saan apua oireisiin ja että voisin parantua. Hän kertoi, että kuulemma moni onkin parantunut.” Nordinin menetelmään kuuluu ”voiman hakeminen epämukavuusalueelta” ja ”vahvistusharjoitus”. Vahvistusharjoituksessa itseä altistetaan pikkuhiljaa ja asteittain jollekin asialle, joka tuo epämukavuutta tai saa aikaan oireita, tai ”haasteita”, kuten kurssilla opetellaan sanomaan.
Menetelmän viidenteen askeleeseen nimittäin kuuluu, ettei saa puhua sairauksista nimellä tai ”oireista”, vaan pitää käyttää sanaa ”haaste”. Nordin väittää, että kielteiset ilmaisut aktivoivat ”hermoverkkoja, joita ei enää tarvita” ja siten haittaavat onnistumista. Tarkoitus on oppia olemaan haasteistaan kiitollinen.
Kirjassa vahvistusharjoituksessa muistutetaan noudattamaan varovaisuutta ja ”yleistä järkeä” sekä konsultoimaan lääkäriä. Etene harjoittelussa omaan tahtiisi, kunnes olet tavoitteessasi. Muista turvallisuus, mutta yhtä lailla se, että sinä määräät tahdin, ei Sisäinen suojelija. Voit pakoilla elämäsi, mutta vain menemällä pelkoa kohti voit muuttaa maailmaa.
Kun Lahtisen olo huononi eikä hän päässyt ”etenemään” harjoituksessa, hän kysyi Nordinilta Facebookin Messengerissä, mitä kannattaisi tehdä. ”Käytännössä halaus oli se, mitä hän tarjosi. Se kuulosti mielestäni naurettavalta”, Lahtinen sanoo.
”Piti vain yrittää vielä enemmän. Jos oireet eivät olleet poistuneet, ei ollut toteuttanut kurssin sisältöä oikein. Ei ollut tehnyt tarpeeksi harjoituksia.”

Kun Helsingin Yliopistollisen sairaalan toiminnallisten häiriöiden poliklinikka ilmaisi olevansa myötämielinen Nordinin kurssia kohtaan, Lahtinen päätti kirjoittaa blogiinsa tekstin. Siinä hän kritisoi sekä HUSia että Nordinin kurssia.

Blogikirjoituksen jälkeen Nordin alkoi lähetellä Lahtiselle viestejä ja käski ”oikaisemaan” tekstin. Nordinin mukaan hän ei ollut käskenyt pyytää halausta, vaan ”miettimään mikä saa hänet kertomaan haasteestaan”.

 ”Jos tässä on epäselvää niin asianajajani voi olla tosiaan yhteydessä”, Nordin kirjoitti. Lahtinen ei tehnyt muokkauksia blogikirjoitukseensa. Nordinille hän vastasi, että puhuu mieluummin asianajajan kuin Nordinin kanssa.
Asianajajasta ei koskaan kuulunut. Lahtinen jakoi Nordinin lähettämiä viestejä julkisessa Facebook-päivityksessään, johon myös Nordin on kommentoinut.
Jos ihminen kokee, että hänen oikeuksiaan on loukattu, on hänellä oikeus ilmoittaa turvautuvansa oikeustoimiin, viestintäoikeuden professori Päivi Korpisaari sanoo. ”Toinen asia on se, missä tilanteessa se on järkevää ja missä ei.” Korpisaari kommentoi tässä jutussa sananvapautta yleisesti.
Koska sananvapaus on perusoikeus, voi sitä rajoittaa vain erillisillä laeilla. Keskeisimmät säännökset koskevat kunnianloukkausta ja yksityiselämää loukkaavaa tiedon levittämistä. Kunnianloukkaus voi kohdistua vain ihmiseen. Yritys ei voi nostaa syytettä kunnianloukkauksesta. Pienten yritysten kohdalla voidaan kuitenkin tapauskohtaisesti katsoa, että loukkaus kohdistuu yrityksen sijaan esimerkiksi omistajaan yksityishenkilönä.
Tapauksissa otetaan huomioon myös asiayhteys. Kun on kyse ihmisten hyvinvoinnista tai terveydestä, on henkilöllä oikeus esittää kärkkäämpää kritiikkiä kuin joissain muissa asioissa.
”Terveys on vakava asia. Silloin pitää olla mahdollisuus esittää kritiikkiä”, Korpisaari sanoo.
Jos kritiikki lisäksi kohdistuu henkilöön, joka on ottanut itse vahvasti kantaa ja ollut julkisuudessa, on arvostelulla Korpisaaren mukaan ”laajempi julkinen intressi”.
Toisin sanoen: mitä tunnetumpi henkilö on ja mitä kärkkäämpiä kommentteja hän itse julkisuudessa esittää, sitä tiukkasanaisempiin kommentteihin hän joutuu itse vastaamaan. Uhkailu voi johtaa sananvapauden kaventumiseen, jos teksti poistetaan ”varmuuden vuoksi”.

Helsingin Sanomat oli yhteydessä myös kahteen toimittajaan, joita Nordin on uhannut oikeustoimilla.

Piia Jallinojasta on huolestuttava ajatus, jos ihmiset eivät saisi kertoa kokemuksistaan tai jos tutkijat eivät saisi kritisoida toisiaan ja hyvinvointia lupaavia menetelmiä. ”Lääkäreiden, sosiologien ja filosofien pitää voida analysoida kriittisesti kaikkia yhteiskunnassa olevia ilmiöitä”, hän sanoo. ”Toki Nordinilla on oikeus hermostua. Jos hän haluaa tarttua jokaiseen kommenttiin, hänellä on siihen sananvapaus.”

Joulukuisessa blogitekstissään Nordin kirjoitti, että hänen kohdallaan on kyse ”tietoisesta maalittamisesta, kiusanteosta ja mustamaalaamisesta”. Tätä tekevät ne ”joiden maailmankuvaan, oppimaan tai omaan agendaan mielen, tunteiden ja kehon yhteys sekä kehon kyky eheyttää itse itseään ei sovi”.

Nordin viittasi myös, että Tukesin selvityksenkin takana oli ilmiantokampanja, jossa ”kurssiin täysin perehtymättömät” kantelivat sisällöstä. ”Kukaan menetelmän harjoittanut ei ole tehnyt ilmoituksia tai kokenut vaaraa menetelmän takia”, Nordin kirjoitti.

Krista Lahtinen kertoo saaneensa kommentteja kurssin käyneiltä, joilla oli kurssista kielteisiä kokemuksia tai harjoitteet eivät olleet tuottaneet toivottuja tuloksia. Osa kertoi kritisoineensa Nordinin kurssia Instagramissa, mutta kommentit on joko poistettu tai ihminen estetty.
Lahtinen on näyttänyt Helsingin Sanomille pari saamaansa kommenttia. Tähän juttuun haastateltiin Lahtisen lisäksi toista henkilöä, joka kävi Nordinin kurssin noin vuosi sitten joulukuussa.
Haastateltava esiintyy jutussa anonyymisti, koska hän ei halua tulla tunnistetuksi.
Nordinin kurssilta haastateltava sai apua ”yleiseen läsnäoloon”, muttei niihin oireisiin, joita hän lähti kurssilla työstämään. Kun hän puhui asiasta yhden Nordinin seuraajan kanssa, ei seuraaja ”pystynyt hyväksymään”, ettei kurssi toiminut jollekin. ”Jouduin toistamaan monta kertaa, että kyllä olen tehnyt sen kurssin.”
Sosiaalisen median parantumiskertomukset ja Nordinin oma tarina on kertomustutkija Juha Raipolan mukaan suuri syy siihen, miksi Nordinista on tullut niin suosittu. Toinen tekijä on juuri sosiaalinen media. ”Aiemmin ei ole ollut mahdollisuutta, että arkkitehti voisi esiintyä terveysguruna”, Raipola sanoo.
Sosiaalinen media mahdollistaa yhteisön syntymisen, kun samanmieliset voivat lyöttäytyä yhteen ja kannustaa toisiaan. Raipola on seurannut Nordinin lisäksi myös somepersoona Olli Postia.
Posti on esittänyt sosiaalisessa mediassa rokotevastaisia ja salaliittoteorioihin perustuvia näkemyksiä. Viime aikoina Posti on muun muassa mainostanut Nordinin Eroon oireista -kirjaa.
Vaihtoehtoiseen terveysvaikuttamiseen limittyy usein salaliittoteoretisointi, Raipola sanoo. Silloin ajatellaan, että tutkijat, lääketeollisuus, ruuanvalmistajat ja valtamedia ovat kaikki osa suurta valtaeliittiä, joka pyrkii kontrolloimaan ihmisten elämiä eri tavoin. Silloin myös kritiikin vastaanottaminen on lähes mahdotonta. ”Se näyttäytyy sellaisena näkemyksenä, että nyt siellä on tämä suuri eliitti, joka haluaa hiljentää vastarinnan äänet”, Raipola sanoo.
”Kaikki kritiikki on väistämättä väärässä.”

Yle Perjantai -ohjelmassa Nordin kertoi pyrkivänsä suhtautumaan kritisoijiinsa rakkaudella.

Hiljattain julkaistussa Tuomas Karemon Kulttuuricocktailin podcastissa Nordin sen sijaan sanoi ottavansa kritiikin vastaan samalla tavalla kuin katsoisi ”mitäs ruokalistalla nyt on”. ”Eipä siinä sen kummempaa”, hän virkkoi. Äkillinen oikeustoimilla uhkailu ei vaikuta rakkaudelta.
Maria Nordin vastasi tässä jutussa hänestä ja kurssistaan esitettyihin kommentteihin puhelimessa. Nordin kiistää, että hän yrittäisi estää kurssista esitetyn kritiikin turvautumalla asianajajaansa.
”Kritiikkiä saa esittää, mutta se missä olen tosi tarkka, niin harhaanjohtavia väitteitä ei mun mielestä saisi esittää.” Harhaanjohtavaa on Nordinin mukaan muun muassa se, jos kurssista puhutaan hoitona tai sanotaan, että menetelmä olisi vaarallinen.  ”Ainoastaan pyydän, että jaetaan oikeaa tietoa ja suosittelen itse tutustumaan aiheeseen ennen kuin jakaa ajatuksia.”
Kyse ei ole Nordinin mukaan painostamisesta.
”Ystävällisesti myös sanon sen, että jos sitä (jotain kohtaa) ei poisteta niin asianajajani on yhteydessä”, Nordin sanoo. Jos ihminen on kirjoittanut tekstin ”kovalla tunteella”, voi lauseen tulkita ”todella millä tavalla sen itse ikinä tulkitseekaan”, hän toteaa.
”Sen takia aina, kun kirjoitan olen täydellisessä kiitollisuuden tilassa. Ja todella täydestä sydämestäni. Siinä ei ole mitään negatiivista ketään kurssiani kritisoinutta kohtaan.”
 Nordin kiistää myös sen, että hän poistaisi Instagramista kommentteja tai estäisi ihmisiä, paitsi jos kyseessä on ”hyvin alatyylisiä” kommentteja tai ”joukkolynkkaus”. Nordinista on lisäksi selvää, että media maalittaa häntä. ”Aikaisemmin media kirjoitti mitä aamupalaa söin. Ja sen jälkeen, kun tämä kurssi tuli, niin valtamediassa ei ole ollut yhtäkään oikeasti hyvää, tai ei hyvää, haastattelua, jossa mä olisin saanut sanoa sen mikä on se mun asia.”
Jälkeenpäin Nordin halusi lisätä sitaattiinsa, että ”lukuun ottamatta Yle areenassa julkaistua podcastia”. Nordin esittää, että tähän juttuun olisi pitänyt haastatella ihmistä, joka on saanut kurssista positiivisia tuloksia.
 ”Mun kurssilla on ollut yli 7 000 ihmistä. Negatiivisia palautteita ei ole tullut korviini.” Kurssin sivuilla lukee, että sen on käynyt yli 6 000 ihmistä. ”Se on vissiin nyt 7 000. Lähemmäs 7 000.”

Nordin on myös vakuuttunut, että tässä jutussa esitetyt kurssilaiset eivät ole tehneet harjoituksia tarvittavaa määrää, eli joka päivä vähintään kuuden kuukauden ajan, tai ”omaksuneet kurssin periaatetta”. Krista Lahtisella hän epäilee olevan ”antipatiaa” häntä kohtaan.

”On täysin ok, ettei menetelmää noudata, mutta silloin on turha odottaa tuloksia. Jos ei ole parantunut tai saanut apua, ei voi syyttää tai pitää menetelmää huonona”, Nordin sanoo.

Haastattelun jälkeen Nordin teki Instagramiinsa päivityksen, jossa hän kertoi tästä jutusta. Nordinin mukaan haastattelijan pointti oli ollut se, että hän tekee kuulemma rikosilmoituksia kaikista, jotka ovat hänen kanssaan eri mieltä. Väite ei pidä paikkansa.

Tänä aamuna Stella Harasek sai Nordinilta sähköpostin. Siinä Nordin esittää neljä kohtaa, joihin hän vaatii muutosta. Jos niitä ei tehdä, Nordin ilmoittaa, että hänen yrityksensä ”joutuu aloittamaan tarvittavat toimenpiteet asianajajan kautta”. Harasek kertoo puhelimessa, ettei hän ole edes kirjoittanut postaukseensa niitä asioita, joista Nordin häntä syyttää. Harasek näytti kirjoittamansa päivityksen juristille. ”Hän sanoi, että juu, tässä ei ole minkäänlaista keissiä.”