KIRJANI

Kirjani: Kansallispuistot – maamme luonnon helmet

(in English / englanniksi)

Tämä elämäntyöni eli valokuva- ja tietokirja kansallispuistoistamme on seitsemän vuoden työn tulos. Aloitin vuonna 2010. Kirjan tekeminen vaati 140 000 ajokilometriä, yli 200 vuosittaista matkapäivää, yhteensä yli 700 kansallispuistoissa vietettyä päivää, paljon tietokoneella istumista, hyvin aikaisia herätyksiä sekä satoja haastatteluita ja kyselyitä. Henkisesti matka on ollut hieno, fyysisesti sekä rakas että raskas. Mutta ilo on ollut aina läsnä, ja kirjan sivuilta selviää, mitä sain vastineeksi. Olen jatkanut työtäni kansallispuistojen parissa ja vuoteen 2022 mennessä olen viettänyt aikaa niissä lähes tuhantena päivänä.

Tämä kansallispuistokirja ei ole opas, joka kertoo, miten puistoihin pääsee tai joka listaa kaikki majoitusvaihtoehdot. Sellainen opas on jo olemassa: Jouni Laaksosen Retkeilijän kansallispuistot. Kolmas kansallispuistoistamme kirjoja kirjoittanut henkilö on Pepe Forsberg.

Kirjani on kunnianosoitus kansallispuistoillemme ja Suomen puhtaalle luonnolle, josta voimme ainutlaatuisen jokamiehenoikeuden ansiosta nauttia verrattain vapaasti. Haluan kannustaa lähtemään omalle tutkimusmatkalle luontoon: lähiympäristöön, saaristoon, Lapin tuntureille tai minne unelmasi sinua suinkin vievät.

Ensimmäinen painos ilmestyi elokuussa 2017. Toukokuussa 2022 ilmestyi 10. painos suomenkielisestä kirjasta. Sen “työnimi” on juhlapainos, jossa on uusi kansi Sallan 1.1.2022 perustetusta kansallispuistosta. Olen myös päivittänyt koko kirjan tiedot, lisännyt 8 uutta sivua Sallan kansallispuistosta sekä vaihtanut monia valokuvia. Voit katsoa täältä, miltä uusin painos sekä Sallan kansallispuiston uudet sivut kirjassa näyttävät.

.

.

.

.

Vasemmalla on uusin eli 10. painos suomenkielisestä kirjastani, jossa on 8 sivua Sallan uudesta kansallispuistosta, uusi kansi, päivitetyt tiedot ja paljon uusia valokuvia. Katso lisää.

Alla painosten 1-9 kannet suomenkielisestä sekä painokset 1-3 englanninkielisestä kirjastani.

.

KATSO multimediaesitykseni maamme kansallispuistoista.

Esitys on jaettu neljään osaan, 3 minuuttia jokainen: Metsät & suot, joet & järvet, saaristo ja tunturit.

—————-

Muistatko, miltä syksy tuoksuu? Tai suopursu? Muistatko, miltä tuntuu hyppiä lätäköissä tai kiipeillä kallioilla?  Tiedätkö, millainen on kapustarinnan vieno piipitys tunturin rinteellä tai koirashaahkan, kalkkaan, soidinhuuto tyynellä merellä jäälauttojen seassa?  Haluaisitko seistä tunturin laella? Haluaisitko piiloutua toviksi metsän ikikuusien turvalliseen syliin? Tai soutaa veneellä aamu-usvan peittämällä järvellä kuikan huutoa kuunnellen?  Tervetuloa maamme luonnon helmien, kansallispuistojemme, pariin. Anna kiireen jäädä hetkeksi ja tutustu yhteen tai vaikkapa kaikkiin 40 kansallispuistoon, jotka kirjassani esittelen.

.

Kirjatilaus / Book order

Voit tilata kirjan suoraan minulta täyttämällä alla olevan lomakkeen. Suomenkielinen kirja (uusin 10. painos) maksaa 35e.
ENGLANNIN kielinen kirja maksaa 35 euroa. Siinä ei ole (vielä ainakaan) Sallan uutta kansallispuistoa eikä kirjaan ole tehty viimeisintä tietojen päivitystä.
Postimaksu Suomessa on 5 euroa (sisältää pakkausmateriaalin). 2 kirjan postitus maksaa 7 euroa.
 
Saat kirjan/kirjat tietysti signeerauksella ja halutessasi omistuskirjoituksella.
Jos haluat tilata useampia kirjoja, postitus/pakkaushinnat ovat: 3-6 kpl 10e, 7-20 kpl 15e, 21-50 kpl 25e ja yli 50 kpl 30e. Silloin en pysty signeeraamaan niitä koska kirjat lähtevät suoraan Kirjanvälityksestä. Voin myös itse postittaa useampia kirjoja kerralla mutta tarkan postitushinnan näen kun tiedän kappalemäärän.
.

  Kansallispuistot -maamme luonnon helmetThe National Parks of Finland


  PALAUTETTA kirjasta

  .

  Tea Karvinen ei kuvaa maisemia, vaan luontoyhteyttä. Tean kuvat ovat kuin ikkunoita luontoon. Tämä kansallispuistokirja ei ole opaskirja, joka kertoo reittiohjeet ja majoitusvaihtoehdot, vaan teos on kokemuksellinen yhdistelmä niin runsasta tietoa, tunnelmaa, tarinoita ja paikan päällä haastateltuja ihmisiä, kuin luontoa ja luonnoneläinten kohtaamisia. Tekstien ja kuvien ainutlaatuisella yhdistämisellä on saatu kauniisti esiin ikään kuin paikkojen syvemmät olemukset. Kuin laajempi näkyvyys ja kuuluvuus, unohtamatta rauhoittavan luonnon ja luonnon antimien vaikutuksia meidän jokaisen hyvinvoinnille. – Saaga S. – Katso ja lue lisää täältä.

  ”Kirja on luettu mielenkiinnolla ja innolla läpi nautiskellen! Tulipa käytyä helposti kansallispuistot läpi lukiessa. Kirja on hyvä opas jatkaessani itse perheen perustamisen myötä kesken jäänyttä kansallispuistokierrosta. Olet tehnyt valtavan urakan. Kuvat ovat todella hienoja ja tarinat kerrassaan mahtavasti kerrottuja.  Monet naurut sain nauraa lukiessani ja monille olen kirjaa suositellut. :-)  Kirja yllätti hauskuudella ja kattavalla tietopaketillaan. Tällaiselle teokselle oli sopiva paikka näin juhlavuotenamme.”   – Kaarina H.

  ”Kirjaa pitää selata uudelleen jatkuvasti. Kuvat puhuttelevat sieluun saakka. Tämän laitan jakoon faceen. Haluan ihmisten löytävän tämän täydellisen luonto-HELMEN. Ison urakan olet tehnyt. Onhan lopputulos oikea AARRE!”  – Sirkka K.

  “Karvisen kirjassa on myös hauskoja anekdootteja puistojen historiasta: hän kertoo Lemmenjoen kullankaivajat hurmanneesta kauniista Petronellasta, ja Hiidenportin kansallispuistossa asuneista pontikankeittäjistä joiden ryyppyjä riski Elsa-emäntä säännösteli. Tiilikan kansallispuiston osuudessa tulee esiin savon murre, Lieksan Patvinsuon puistoon taas liittyy kalamaja jolla Hollannin silloinen prinsessa Beatrix vietti häämatkaansa. Rauhallisen paikan oli vinkannut Urho Kekkonen.” IL 13.9-17 Marianne Zitting

  “Lukijan helpotukseksi kirja ei ole tekninen luettelo käymisen arvoisista paikoista hengästyttävine numerotietoineen. Kirja ei yllytä suorittamaan. Sen sijaan Karvinen kuljettaa lukijan kansallispuistoihin kuin persoonallinen opas, jota tekee mieli kuunnella.” – Suvi Jylhänlehto / Maaseudun Tulevaisuus 20.9-17

  ”Tämä on todella HIENO kirja. Ymmärrän, että työmäärä on ollut valtava. Lopputulos on mielestäni tasapainoinen ja onnistunut tuoden olennaisen hyvin ja kauniisti esiin (tehden kunniaa mahtavalle luonnollemme).”   – Klaus K.

  ”Kirja on ihana, tuli hirveä hinku päästä retkelle joka paikkaan, niihinkin puistoihin joista oli ajatellut ettei niin kiinnosta. Eli toimii niin kuin olit ajatellutkin :-)”    – Tuija K.

  ”Sallit annettavan palautetta kirjastasi Kansallispuistot Maamme luonnon helmet. Kiitos kirjasta, jonka luin miltei yhdeltä istumalta ja osan jo kahteen kertaan. Olin kuvitellut kirjan sisältävän pääosin valokuvia, mutta olin tosi yllättynyt sen ihanasta muustakin sisällöstä – “jutustelevista” teksteistä, historian liittämisestä tuokiokuviksi mukaan sekä huumorin pilkahtelusta. Tuntui kuin olisin ollut retkillä kuulolla, miten asiaa tuntevat paikalliset ja muut opastajat olivat mukana kertomassa omilla nimillään. Voi sitä kasvien ja eläinten outojen nimien määrää, joita en ollut koskaan kuullutkaan. Koska olen iältäni jo 78 vuotta, ovat jotkut kuvatut toiminnot minulle tuttuja lapsuudestani Pohjois-Karjalassa ja muistelen niitä nyt Varsinais-Suomessa…  Kirja tulee olemaan seurassani tiiviisti enkä helpolla väsy sen antiin.  Toivotan hyvää jatkoa kirjailijan ja valokuvaajan uralle!” – Aino K.

  ”Tea, huikeita kuvia! Ja hyvä tv-haastattelu. Loppusanasi saivat kylmät väreet kroppaan. Olet kyllä alasi huippu!”  – Kaisa V.

  ”Nyt nähtävinä olevat kuvat ovat kaikki ihan verenseisauttavia.”  – Risto P.

  “Tea Karvisen kuvat saavat haukkomaan henkeä, ja aistimaan auringon lämmön, metsän tuoksun, aamukasteen ja pakkasyön hiljaisuuden. Kyynel nousee silmäkulmaan: elämme satumaisen kauniissa maassa. Historia, kulttuuri, elinkeinot ja luonnontuntemus punoutuvat luontevasti yhteen, kun kuunnellaan kansallispuistojen ihmisten tarinoita. Eiväthän ne elämässä erillisiä olekaan. Lukiessa oppii ihan huomaamattaan vaikka mitä. Tämän kirjan haluan antaa sekä vanhemmilleni että lapsilleni. “  – Tanja T.

  “Kirjan suurin ongelma on se, että se on liian hyvä. Tekstit ovat ihan mielettömän mielenkiintoisia ja kuvat hienoja ja oivaltavia! Näistä aiheutuu valtava into päästä niihin paikkoihin, joissa ei vielä ole käynyt ja kaipuu niihin paikkoihin joissa on jo käynyt. Kirjaa lukiessa siis alkaa harmittamaan pitempiaikaista ajan viettämistä luonnossa haittaavat palkkatyöt ja muut velvoitteet.” Juha K.

  “Karvinen on tehnyt erittäin suuren työn kirjoittaessaan ja varsinkin valokuvatessaan kansallispuistoja eri vuodenaikoina. Työhön hän on käyttänyt peräti seitsemän vuotta. Lopputulos on huikean hieno.”  Sipoon Sanomat 31.8-17 Riitta Ketola.

  “I bought your book ‘The National Parks of Finland’ (in English) last month. I must say, after just a quick scan through, I am absolutely thrilled with it. It was so much more than I expected it to be. What a heavy-weight. A wonderful and substantial piece of art. You must feel very proud after all that hard work. I’m so grateful that you shared your experiences. I have a real treasure in my hands. I’m now gradually working my way through your wonderful memories and evocative photographs from your many visits to the parks – as well as your website photo gallery. I’m amazed by the immense diversity that I had no idea existed and you have brought it into my home. As a geologist I am thrilled to read about the trails that take you to these incredible features, the wonderful beauty spots and your experiences of this exotic nature of the wild.” – Phil S

  Retkipaikka:  https://retkipaikka.fi/vapaa/esittelyssa-tea-karvisen-nayttava-uutuusteos-kansallispuistot-maamme-luonnon-helmet/

  “Jo ensitutustumisella kirjan peruspuitteet vaikuttavat olevan varsin hyvät. Kirja on sopivan kokoinen – ei tihrustettavan pieni, eikä toisaalta mikään järkäle. Selatessa kirja näyttää ja tuntuu laadukkaalta, kauniilta ja uudelta. Kirjan parasta antia on sen faktoilla kansallispuistoille rakentama lisäarvo kenen tahansa kulkijan silmissä: kun astut kansallispuiston portista, katsot paikkaa heti ensiaskeleilla täysin eri tavalla, kun tunnet hieman sen taustoja. Suo ei ole vain suo: jos historia olisi mennyt toisin, se voisi olla turvetuotantoalue. Metsä ei ole vain metsä: saattaa olla, että sen saaminen ‘luonnontilaiseksi’ on vaatinut kovaa ja harkittua työtä, paikallisten päättäväisyyttä, yhteishenkeä ja teollisuudesta saatavan nopean rahan mahtia vastaan taistelemista.”

  ”Jokaisella Suomen kansallispuistolla on oma tarinansa, ja juuri ne tarinat tämä kirja nivoo yksiin kansiin hienolla ja arvokkaalla tavalla.” –– ”Ennen kaikkea suosittelen kirjaa kuitenkin ihan tavallisille retkeilijöille, jotka haluavat tietää asioita hieman maisemaa syvemmältä. Ennen kuin astut kansallispuistoon, lue, mikä on sen tarina. Luonto, joka muutenkin olisi silmiesi edessä lumoavan kaunis, muuttuu entistä kauniimmaksi ja entistä merkityksellisemmäksi.”   – Jonna Saari

  —–

  Tea TÖISSÄ